Sygnalizacja świetlna w projektach tymczasowej organizacji ruchu

W ocenie sprawności wlotu wykorzystuje się, oprócz przepustowości, następujące miary ruchu:

  • stopień wykorzystania przepustowości,
  • rezerwa przepustowości.

Przy określaniu warunków ruchu określa się:

  • straty czasu,
  • kolejki pojazdów.

Weryfikacja warunków ruchu pozwala określić poziom swobody ruchu (PSR) jako miarę uwzględniającą odczucia i ocenę kierowców o poprawności programu sygnalizacji świetlnej na zawężonym odcinku drogi.

Tab. 1 przedstawia cztery poziomy swobody ruchu.

Przyjęcie długości czasów sygnału zielonego wymaga także odpowiedniego doboru. W celu dobrania optymalnej długości zaleca się wyliczyć je proporcjonalnie do stopnia nasycenia wlotów (a co z tym idzie – do stopnia obciążenia ruchem wlotów).

Gdzie:

Gi – długość sygnał...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp możliwy tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją.

Dlaczego warto wykupić dostęp?

  • Otrzymujesz dostęp do unikalnych treści serwisu
  • Uzyskasz dostęp do sekcji: „Tylko u nas”
  • Zapoznasz się z interesującymi materiałami, komentarzami przedstawicieli branży oraz wywiadami niepublikowanymi wcześniej na łamach naszych czasopism
  • Będziesz na bieżąco w temacie aktualnych wydarzeń branżowych
Wykup dostęp

Logowanie

Wywiady

Zbigniew Tabor: Aby zarządzać drogami, potrzebna jest wizja

Z perspektywy Pańskiej długoletniej pracy na stanowisku dyrektora, jakie lekcje życiowe wyniósł Pan z tego doświadczenia i w jaki sposób wpłynęły one na Pana podejście do życia? Zbigniew Tabor: Przekonałem się, że sprawy techniczne, jakości robót, technologii oraz zagadnienia prawne związane z prawem zamówień publicznych, ustawą o drogach public...

Relacje

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.